Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
;
ACTUAL! Cele mai frecvente întrebări legate de relansarea turismului românesc, după COVID-19
actual-cele-mai-frecvente-intrebari-legate-de-relansarea-turismului-romanesc-dupa-covid-19

469 Views

 

Monica David, Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, contributor Win a Plus

Antreprenori români din industria turismului și HoReCa, autorități locale și naționale, producători și meșteri locali de produse și servicii turistice, ghizi de turism și oameni din toate domeniile de activitate obișnuiți cu rucsacul în spinare sau cu valiza la purtător, cu toții ne punem zilele acestea o mulțime de întrebări despre cum va arăta traiul nostru, după criza globală generată de COVID-19. Un plus pentru noi toți este să vedem că nu suntem singuri, iar șansele ca altcineva să aibă aceleași întrebări și preocupări ca și noi sunt foarte mari. Iată de ce am ales să alcătuim o listă de posibile răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de relansarea turismului românesc, după pandemia generată de COVID-19. Așa am ajuns la concluzia că fiecare dintre noi vom avea nevoie de cel puțin trei lucruri care ne-au lipsit cel mai mult în perioada de autoizolare și distanțare socială: natura, oamenii și locurile noi. Dar să le luăm pe rând…

CÂND vom putea din nou să călătorim?

Este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care ni le punem cu toții, poate și pentru faptul că asociem puternic călătoria cu sentimentul de libertate deplină și de autocontrol. Un prim orizont ni se arată după data de 15 mai a.c., când autoritățile române au anunțat ieșirea din situația de urgență și revenirea la libera circulație individuală, fără restricții, dar cu păstrarea măsurilor de protecție bine-cunoscute. Realist privind lucrurile, asta nu va echivala cu vacanța, ci cu munca susținută pentru refacerea dezechilibrelor economice și sociale generate de pandemie. Mai apoi, în funcție de evoluția lucrurilor, ne vom putea gândi mai degrabă la mici escapade locale, decât la vacanțe în toată regula.

CUM vor arăta vacanțele românilor?

Cu siguranță, altfel! Printr-o abordare diferită, vacanțele românilor ar putea arăta chiar mult mai bine decât cele de până acum. Cum asta? Poate prin faptul că nu vom mai asista la îmbulzeli în masă, întâlnite în perioadele de vârf ale sezonului turistic. În imposibilitatea de planifica din timp vacanța, activitățile economice și cele școlare fiind într-o adaptare continuă, cel mai probabil ne vom orienta către ferestre de câteva zile pentru relaxare, indiferent de perioada sezonului turistic. Asta va presupune un număr mai redus de oameni care vizitează simultan o destinație, sau un obiectiv turistic. Implicit, vom asista la alte coordonate pentru definirea sezonului turistic, care s-ar putea muta în luni considerate „moarte” până acum.

CE vor căuta turiștii români?

Probabil că vor căuta tot ce le-a lipsit mai mult în această perioadă de autoizolare:  mai multă apropiere fizică față de natură, de oameni și de locurile noi, sau cele familiare și dragi. În oricare dintre situații, vor căuta să evadeze din universul primitor, dar totuși limitat al lui #acasă. Și, exprimată mai mult ca pe o dorință, decât ca pe o convingere, sperăm că vor căuta mai mult naturalul și autohtonul, pentru că de asta va depinde soarta multor antreprenori locali cu afaceri în turism. La schimb, aceștia vor trebui să ridice calitatea serviciilor și produselor oferite, dacă doresc să-i convingă pe români că merită să-și investească timpul liber și banii în țară.

UNDE vor călători românii?

Noi sperăm că în România, acolo unde li se vor oferi condiții decente care să merite efortul financiar, într-o perioadă în care banii vor fi bine chibzuiți. Acolo unde vor avea parte de experiențe inedite, fie că sunt savori ale bucătăriei locale, gustate printre activități outdoor captivante, care să pună sângele și mușchii în mișcare, după lunga perioadă de stat în casă. 

Iar dacă s-a învățat și lecția cumpătării, vor călători în destinații de ecoturism din țară. De ce? Pentru că ecoturismul este o formă de turism sustenabil care nu necesită absența noastră totală din cadrul natural, ci mai degrabă prezența noastră atentă, conștientă și implicată. Iar pentru asta nu este nevoie decât să aruncăm o privire la ofertele acestor destinații de ecoturism, care au înțeles cu mult înainte de pandemie că natura are ritmul ei, de care trebuie să ținem cont dacă vrem să mai avem de ce ne bucura și ce vizita pe viitor. Țara Dornelor, Ținutul Zimbrului, Țara Hațegului-Retezat, Eco Maramureș, Colinele Transilvaniei, Pădurea Craiului, Băile Tușnad și Împrejurimile sunt astfel de destinații, potrivite pentru vizitatorii educați în spiritul apropierii de natură și de specificul local, cu maximă atenție și simț de răspundere.

 

Relansarea turismului românesc este posibilă prin această abordare responsabilă din partea noastră, a tuturor, care lasă loc naturii și comunităților locale să co-existe și să prospere, nu doar să supraviețuiască. Win-win situation, cum ar spune partenerii noștri, Win a Plus, care sprijină, astfel, promovarea inițiativelor și proiectelor autohtone, într-o manieră interactivă, menită să ne apropie și să ne dezvolte. 

 

Share with:

Pentru a lasa un comentariu trebuie sa fii logat.


Comentarii lasate de alti utilizatori:


Pentru a lasa o evaluare trebuie sa fii logat.